Dok gledate kako vaše dete raste, možete se zapitati da li njegov ili njen razvoj govora ide prema očekivanom toku. Iako se deca razvijaju u različitim brzinama, postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to da bi vaše dete moglo imati teškoće u govoru ili jeziku. Jedan od koraka koji možete preduzeti kako biste razjasnili ove sumnje jeste da zatražite logopedsku procenu. Ali kako možete znati da li je to potrebno? Evo nekoliko ključnih znakova na koje treba obratiti pažnju:

Kašnjenje u razvoju govora

Kašnjenje u razvoju govora, ako primetite da vaše dete ne postiže preporučene norme u razvoju govora (npr. ne izgovara svoje prve reči do 12 meseci, ne kombinuje reči do 18 meseci, ili ima teškoće u razumevanju osnovnih instrukcija), to može biti znak za zabrinutost.

Teškoće u izgovoru reči

Teškoće u izgovoru reči, ako primetite da vaše dete ima teškoće u izgovoru određenih zvukova ili reči, ili ako se često muče dok pokušavaju da komuniciraju, to može biti indikacija potrebe za logopedskom procenom.

Problemi sa čitanjem ili pisanjem

Poteškoće u čitanju ili pisanju mogu biti povezane sa osnovnim jezičkim veštinama. Ako primetite da vaše dete ima teškoće u ovim oblastima, može biti korisno potražiti stručnu procenu.

Poteškoće u razumevanju i izražavanju jezika

Ako primetite da vaše dete ima teškoće u razumevanju instrukcija, postavljanju pitanja ili izražavanju svojih misli i osećanja, to može biti znak problema u jezičkom razvoju.

Ako prepoznate bilo koji od ovih znakova kod svog deteta, važno je da ne čekate i odmah potražite savet od stručnjaka. Logoped može pružiti procenu koja će identifikovati eventualne teškoće i pružiti odgovarajuće preporuke za tretman.

Uzmite u obzir da je rano prepoznavanje i tretman teškoća u govoru i jeziku ključno za dalji uspeh i razvoj vašeg deteta. Ne oklevajte da se obratite logopedu ako imate bilo kakvih sumnji ili briga u vezi sa razvojem govora vašeg deteta.